Facebook - B&B de Pepersteeg Facebook Tripadvisor - B&B de Pepersteeg Tripadvisor 2SKiP - B&B de Pepersteeg Volg ons!

Geschiedenis

Grotewerf

is gelegen ten oosten van Wittewerf. In het zuidelijke verlengde van Grotewerf ligt Rozewerf en ten oosten ligt Moeniswerf. Grotewerf is van oorsprong een terp. Deze terp (vroeger werf genoemd) was 1 van de grotere terpen van het eiland. Toch is de bewoning erg krap op elkaar geplaatst. Net als de andere omliggende werven stammen de meeste huizen uit de 18e en 19e eeuw.

In de loop van de tijd zijn deze wel flink verbouwd. Grotewerf kent net als Rozewerf nog het meest oorspronkelijke uiterlijk van deze oude bewoning. Daardoor heeft Grotewerf veel karakteristieke en monumentale panden. Het Zereiderpad verbindt Grotewerf met Kerkbuurt, Rozewerf en ook met Moeniswerf, naar die laatste buurtschap loopt het over in de Moeniswerverpad. Het Zereiderpad verbond meer dan waarschijnlijk ooit de Monnikenwerf met het later door de Zuiderzee verzwolgen Kloosterwerf. Deze twee werven waren de oorspronkelijke terpen die de in 13e eeuw gevestigde monniken op het eiland opwierpen.

Moeniswerf

is gelegen net ten oosten van Grotewerf en is de meest noordoostelijke bewoonde werf van het voormalig eiland. Moeniswerf is van oorsprong een terp. Deze terp zou van ene familie Moene of Moenis geweest kunnen zijn, maar er wordt ook gedacht dat de werf verwijst naar een verdwenen werf die van oorsprong was opgegooid door de monniken, die zich in de dertiende eeuw op het eiland vestigde. Deze verdwenen werf werd de Kloosterwerf genoemd. De oude benaming Moentzewerf zou dan ook Monnikswerf betekenen. De Kloosterwerf moet ongeveer ter hoogte van Moeniswerf gelegen hebben, voordat het deel van het eiland waarop deze lag verzwolgen werd door de Zuiderzee. Tussen Moeniswerf en Grotewerf loopt het Moeniswerverpad over in het Zereiderpad die hoogstwaarschijnlijk de Monnikenwerf met de Kloosterwerf verbond.

Rozewerf

is gelegen net ten zuiden van Grotewerf. Andere spelling voor de buurtschap is Roze Werf en oudere spellingen zijn Rozenwerf en Rozen Werf. Deze werf is niet vernoemd naar de kleur maar meer dan waarschijnlijk naar de persoon of familie Roos of Rozen, die de eigenaar of aanlegger is geweest van de werf. Net als de andere ten noorden van Rozewerf gelegen werven stammen de meeste huizen uit de 18e en 19e eeuw.

In de loop van de tijd zijn deze wel flink verbouwd. Rozewerf kent net als Grotewerf nog het meest oorspronkelijke uiterlijk van deze oude bewoning waardoor het nog de karakteristieke en monumentale panden heeft. Rozewerf is een kleine buurtschap en de huizen staat ook erg dicht op elkaar, er is smalle doorgang door het buurtschapje. Rozewerf ligt echt maar net aan de dijk die het beschermt van het water, ooit de Zuiderzee thans het Markermeer.

Rozewerf lag van oorsprong niet aan het water. In de loop der tijd is een deel van het eiland verzwolgen door de zee, waaronder een aantal werven. Zo ook de Kloosterwerf die ten zuiden van Rozewerf gelegen heeft. De Zereiderpad waarmee Rozewerf verbonden is met Grotewerf was meer dan waarschijnlijk ooit de Monnikenwerf met Kloosterwerf. Deze twee werven waren de oorspronkelijke terpen die de in 13e eeuw gevestigde monniken op het eiland opwierpen. Later zijn de zuidelijke bewoonde werven met elkaar gaan verbinden. Het gebied rondom Rozewerf stond ieder jaar onderwater. Uiteindelijk werd een lage dijk aangelegd waardoor er alleen bij wat grotere stormen water oversloeg. Sinds de aanleg van de Afsluitdijk heeft men daar ook geen last meer van. Wel heeft men last van het kruiende ijs in de winter. Daarom staan er ook ijsbrekers net buiten de dijk in het Markermeer.

Wittewerf

is gelegen ten zuiden De Kets en Kerkbuurt en net ten noordwesten van Grotewerf. Deze terp is niet vernoemd naar de kleur maar meer dan waarschijnlijk naar de persoon of familie Wit(te), die de eigenaar of aanlegger is geweest van de werf. Net als de andere ten zuiden van Wittewerf gelegen werven stammen de meeste huizen uit de 18e en 19e eeuw. In de loop van de tijd zijn deze wel flink verbouwd. Wittewerf ligt ingeklemd tussen het eindpunt van de dijkweg (Kruisbaakweg) en het Zereiderpad. Die laatste verbond meer dan waarschijnlijk ooit de Monnikenwerf met het later door de Zuiderzee verzwolgen Kloosterwerf. Later is het de zuidelijke bewoonde werven met elkaar gaan verbinden.